Az agytréning gyakorlatok legalább annyira fontosak mint a testedzés.

Tekinthetünk úgy agyunk edzésére mint a testünk izmainak edzésére. Ha azt vesszük az agyunk a legfontosabb „izmunk”, hiszen mindennek az irányítóközpontja a testünkben. Működése kihat az érzelmeinkre, a teljesítőképességünkre, társas kapcsolatainkra. Mégis, legtöbben azt tapasztaljuk, hogy nincs időnk a mindennapok sodrásában beilleszteni bármiféle edzést. Legyen az fizikai, vagy mentális edzés. Jó hír azonban, hogy egyszerű agytréning gyakorlatokat bármikor végezhetünk, nem kell külön időt szakítani rá.

Amikor agytréning gyakorlatokat végzünk az agyunk ügyességét fejlesszük. Ez a későbbiekben segít jobban koncentrálni és egy dologra fókuszálni, felgyorsítja a kognitív feldolgozási sebességet, javítja a memóriát, és könnyebben, gyorsabban tudunk döntést hozni a segítségével. Ha minden nap szánunk rá energiát, hogy elvégezzünk egyet kettőt a következő gyors, egyszerű agytréning gyakorlatokból észrevesszük majd idővel, hogy javul a teljesítményünk és kevésbé stresszelünk.

A következő tippek segítenek könnyen, gyorsan, extra idő ráfordítása nélkül karban tartani és erősíteni az agyunkat a mindennapokban.

Szellemi frissesség megőrzése, javítása

  1. A következő feladatokat meg tudod csinálni az alap képességed megmozgatásával. Amíg várakozol valahol végezz egyszerű összeadásokat, kivonásokat. Jó ötlet pl. ha autóban ülve az előtted a piros lámpánál álló, melletted elhaladó autók rendszámtábláján lévő számokat gyorsan összeadod. Főzés, vagy zuhanyozás közben szorzásokat, osztásokat végzel. Még a legegyszerűbb matematikai feladatok is megmozgatják a kognitív izmainkat. Minél többször gyakoroljuk őket annál gyorsabbak leszünk benne, ami kihat más területekre is. Vagyis másban is gyorsabbak leszünk.
  2. Ugyanezeket a típusú feladatokat variálhatjuk és megcsinálhatjuk nem csak számokkal. Ha új nyelvet tanulsz éppen végigmondhatsz egy igeragozást. A nyelvtanulás, zenetanulás, bármi új dolog elsajátítása csodákat tesz az aggyal, hiszen teljesen új idegpályák vonódnak be.
  3. Ha érdekel az anatómia megtanulhatod a csontok neveit és végigkövetheted fejben mi mihez kapcsolódik kezdve a lábujjad hegyétől a fejed tetejéig.
  4. Játszatok szójátékokat vacsoránál. Utolsó betűvel mondjátok a következő szót, de csak egy kategórián belül lehet szót választani. Nehezítésképpen, mindig el kell mondani az előtted elhangzottakat. Pl. állatnevek a kategória. Ha kutya az első szó, a következő aligátor (kutya utolsó betűje a, ezzel kezdődik az aligátor), utána rénszarvas, sas, sólyom, stb.

Ezek a gyakorlatok nem csak szórakoztatóak, és hasznosak hanem edzik az agyat és ezáltal a kognitív területeket rugalmassá, erősebbé teszik.

Csináld az ellentétét

Agyunk szereti azt amit megszokott. Kevesebb energiára van szüksége a megszokott dolgokhoz, mivel nem igényelnek külön figyelmet, extra koncentrációt. De éppen ez az ami nem építi az agyat, éppen ez az ami nem tesz jót ha az agy egészségéről van szó. Ha túl gyakran hagyjuk, hogy a megszokott dolgok irányítsanak bennünket, amihez nem kell koncentrálni, fókuszálni, akkor ezek a képességek ellustulnak és a kognitív képességek lelassulnak. Nagyon egyszerűen tudunk tenni ez ellen azzal, hogy a becsontosodott szokásainkban az ellentétes oldalt használjuk, vagy ellenkező irányba csinálunk valamit.

Mindannyiunknak valamelyik keze és oldala a domináns oldal. Legalább naponta egyszer használjuk a másik kezünket, oldalunkat (láb pl.). Írjunk bal kézzel, mossunk fogat bal kézzel, fésülködjünk meg, vagy gomboljuk be a nadrágunkat bal kézzel. Főzés közben kavarjuk az ételt másik irányba másik kézzel, vagy olvasásnál bal kézzel lapozzunk.

Sétáljunk hátrafelé. Természetesen ezt odafigyelve, óvatosan, ha szükséges, akkor segítséggel. Menjünk új útvonalon a megszokott helyett.

Azzal, hogy ilyen apró változtatásokat teszünk megtörjük a szokásos rutint rákényszerítve ezzel az agyat, hogy jobban figyeljen és újra munkát végezzen. Ezek az egyszerű kis feladatok erősítik a koncentrációt és általánosságban karban tartják az agyat.

Emlékezés és memória gyakorlatok

A következő feladatot bármivel elvégezhetjük, amivel nap közben találkozunk. Emberekkel, akikkel találkozunk, épületekkel, kutyákkal, bármivel, amit kijelölünk magunknak a feladathoz. Ha embereket választunk a feladathoz pl., akkor minél részletesebben figyeljük meg őket, hogy később minél több dologra emlékezzünk velük kapcsolatban. Ez a feladat élesíti a megfigyelőképességet és a memóriát. Játszhatjuk olyan valakivel, akivel közösen találkozunk ugyanazokkal az emberekkel. Ellenőrizhetjük egymást kérdésekkel. Próbáljunk emlékezni minél pontosabban arra is mi az amit mondtak. Minél tudatosabban figyelünk rá, hogy minél több részletre emlékezzünk annál jobb lesz a megfigyelőképességünk és a memóriánk. Sherlock Holmes sikerei részben a különleges megfigyelőképességéből adódnak.

Ha ugyanazok mellett az épületek mellett haladunk el nap mint nap, akkor figyeljünk meg rajtuk mostantól minél több apróságot. Este pedig próbáljuk felidézni minél képszerűbben mindazt amit láttunk.

Dalszövegekre, filmben elhangzott szövegekre emlékezni is a memóriát erősítik, de itt hallás után próbáljuk visszaidézni az emlékeinket. Ezeket is könnyen beilleszthetjük a mindennapjainkba gyakorlásként.

Ez a feladat nemcsak a mentális egészségünkre, a szellemi frissességünkre van hatással, hanem kifejlesztünk egy olyan erős megfigyelőképességet, amelyet felhasználhatunk az élet minden területén. Lásd Sherlock Holmes.

Testedzés

Ami a testre jó hatással van, az az agyra is. Ha az életünk része a testmozgás bármilyen formája, akkor azzal egyben az agyunkat is ápoljuk. Amikor testmozgást végzünk, akkor a szívverésünk felgyorsul, ami a vérkeringést fokozza. Ez oxigént és tápanyagot pumpál az agyba növelve annak teljesítőképességét.

Testmozgás során hormonok szabadulnak fel. Ezek a hormonok hatással vannak a hangulatunkra és csökkentik a stresszt. Fizikai gyakorlatok végzésekor felszabadul az agyi eredetű növekedési faktor is, ami egy olyan fehérje, aminek fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében és az agyi plaszticitásban. A testmozgás új idegsejteket hoz létre, fokozza az oxigén felvételt, így táplálja az agyat.

Röviden, a testmozgás javítja a rövid és hosszú távú memóriát, a koncentrációt és a fókuszt és jó hatással van a kreatív gondolkodásra. A fizikai aktivitás hatására jobban alszunk. Könnyebben kerülünk át a mélyebb, pihentetőbb alvásciklusba. A jobb minőségű alvásnak köszönhetően pihentebben ébredünk, frissebek vagyunk, könnyebben birkózunk meg a napi kihívásokkal és hatékonyabban működünk.

Összegzés

A mindennapokban végezhető agytréning gyakorlatok nem igényelnek applikációkat, vagy nem kell külön időt szentelni nekik. Emberek akikkel találkozunk, helyek, ahova megyünk megfelelő eszközök lehetnek a gyakorláshoz, ha odafigyelünk rá tudatosan, hogy a mindennapok megszokott köreit is felhasználhatjuk agytréning gyakorlatok végzésére. Sokat teszünk így magunkért.

Intenzív agytréning gyakorlatok memóriaproblémáknál, tanulási nehézségek, figyelemzavar esetén, vagy elszántaknak a gyorsabb, könnyebb tanulásért

Azoknak akik nehezen bírkóznak meg a fenti egyszerű számolási feladatokkal, szójátékokkal, vagy memóriagyakorlatokkal intenzívebb agytréning javasolt. Ugyanígy azoknak is, akik jól boldogulnak az életben, de szeretnének még hatékonyabban tanulni. Mindenki fejleszthető a megfelelő eszközökkel. A BrainRx agytréning gyakorlatok megerősítik az agy információ feldolgozó képességét. Lehetséges általa a memória és a koncentráció fejlesztése. Elérhető a szövegértés fejlesztése és a gyors, hatékony tanulás! A program intenzív agyfejlesztő gyakorlatokból áll, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy kihívás elé állítsák és javítsák a megfelelő kognitív képességeinket.

Teljes körű kognitív képességfelmérést végzünk, hogy feltérképezzük mi áll a tanulási nehézségek, figyelemzavar, vagy memóriaproblémák hátterében. A diagnózist a Gibson teszt alapján állapítjuk meg, amely a kognitív képességekről megbízhatóan, tűpontosan kimutatva, átfogóan nyújt információt. Ezek alapján célzottan és eredményesen fejleszthetőek a gyengébb területek a BrainRx program által.