Népszerű téma a figyelemzavar. Nem csoda, ha a sok információ hatására gyanakodni kezdünk, hogy figyelemzavart diagnosztizálunk magunknál vagy gyermekünknél. De vajon mik a figyelemzavar tünetei? Mi a különbség az add és az adhd között? Mik lehetnek a figyelemzavar okai? Ezekre a kérdésekre gyűjtöttünk össze válaszokat.

Mik a figyelemzavar tünetei?

A figyelemzavar (angolul: attention deficit disorder, ADD) tünetei általában a figyelem, az impulzuskontroll és az hiperaktivitás problémái, amelyek jelentősen befolyásolhatják az egyén életét és funkcionális képességeit.

A figyelemzavar tünetei változóak lehetnek az egyén korától és személyiségétől függően. Általánosságban azonban a következő tünetek jelentkezhetnek:

 • Nehézség a figyelem koncentrálásában és fenntartásában: Aki figyelemzavarban szenved gyakran küzd a figyelem összpontosításával és fenntartásával, különösen olyan helyzetekben, ahol hosszú ideig kell koncentrálni. Nehezen tudja fenntartani a figyelmét, gyakran elkalandozik, nehezen tudja befejezni a feladatait, problémái van az információk szervezésével és követésével.
 • Fokozott szétszórtság: A figyelemzavarban szenvedők figyelmét gyakran könnyen elvonják a környezeti hatások, és külső ingerek.
 • Impulzivitás: Hajlamosak lehetnek impulzív cselekedetekre gondolkodás nélkül.  Először cselekszik és csak utána gondolkodik, nehezen tudja megvárni a sorát, vagy beleszól mások dolgaiba.
 • Szervezési nehézségek: Gyakran küzdenek az idő és a feladatok szervezésének összetettségével. Nehézségeik lehetnek az időbeosztás és a prioritások meghatározása terén.
 • Késleltetett válaszreakciók: Hajlamosak lehetnek késleltetetten reagálni bizonyos ingerekre, vagy éppen ellenkezőleg, túlzottan reagálnak olyan ingerekre, amelyek nem indokolják azt normális esetben.
 • Hiperaktivitás: Az egyén folyamatosan mozgásban van, nehézségei vannak a helyben maradással, gyakran beszél túl sokat, gondot okoz neki a várakozás és a türelem megőrzése.

Ezek a tünetek jelentős hatással lehetnek az életminőségére, beleértve az iskolai és szakmai teljesítményét, a kapcsolatait és az érzelmi jólétét. Ha azt gyanítja, hogy ön vagy valaki a környezetében figyelemzavarral küzd, érdemes szakemberhez fordulni segítségért és kezelésért.

Mik a figyelemzavar okai?

A figyelemzavar okai nem teljesen tisztázottak, és a kutatók véleménye eltérő lehet. Általánosságban azonban a figyelemzavar kialakulásának okai a következők lehetnek:

 • Genetika: Az öröklődési tényezők nagy szerepet játszhatnak a figyelemzavar kialakulásában. A figyelemzavar gyakrabban fordul elő azoknál az embereknél, akiknek a családjában már előfordult a betegség.
 • Az agyi neurotranszmitterek egyensúlyának zavara: Az agy olyan vegyi anyagokat termel, amelyek az idegsejtek közötti kommunikációhoz szükségesek. Az agyi neurotranszmitterek egyensúlyának zavara figyelemzavarhoz vezethet.
 • Környezeti tényezők: Bizonyos környezeti tényezők, mint például a stressz, a korai szülés vagy a magzati alkohol szindróma, szerepet játszhatnak a figyelemzavar kialakulásában.
 • Az agyfejlődési rendellenességek: Az agyfejlődési rendellenességek, mint például az agyi sérülések vagy a koraszülöttség, a figyelemzavar kialakulásának kockázatát növelhetik.
 • Életmód tényezők: Bizonyos életmód tényezők, mint például az alváshiány, a helytelen táplálkozás, a túlzott tévézés vagy számítógépes játék használat, szerepet játszhatnak a figyelemzavar kialakulásában.

A figyelemzavar kialakulása valószínűleg több tényező együttes hatásának eredménye. Pontos okai nem ismertek teljes mértékben, de az időbeni kezeléssel a tünetek enyhíthetők és a betegek életminősége javítható.

Mi a különbség az add és az adhd között?

Az ADD (Attention Deficit Disorder) és az ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) két különböző típusú figyelemzavar, amelyeknek különböző tünetei vannak.

Az ADD az egyik típusa a figyelemzavarnak, amely főként az inattentív tünetekre fókuszál, mint például a figyelem koncentráció nehézségei, az elfoglaltságokba való belefeledkezés és a szervezési nehézségek. Az ADD tünetei általában nem tartalmazzák a hiperaktivitást vagy az impulzivitást. A figyelemzavar inattentív tünetei közé tartoznak:

 • Figyelem koncentrálás nehézsége: Az inattentív személynek nehézséget okozhat a figyelem koncentrálása hosszabb időn keresztül.
 • Feledékenység: Gyakran elfelejtik a dolgokat, amelyeket el kellett volna intézniük, vagy elfelejtik, hogy hol hagyták a dolgaikat.
 • Zavartság: Sokszor előfordul, hogy zavarodottnak tűnnek, mert a figyelmük könnyen eltéríthető.
 • Részletek figyelmen kívül hagyása: Figyelmen kívül hagyják az apró részleteket, amelyek fontosak lehetnek a feladatok elvégzéséhez.
 • Elvesztett dolgok: Elveszíthetik a dolgaikat, mint például a kulcsokat, pénztárcát vagy telefonokat.
 • Nehezen tudnak szervezni: Nehézséget okozhat a prioritások meghatározása, a feladatok szervezése és az időbeosztás.
 • Figyelmetlenség: Lehet, hogy nem vesznek észre olyan részleteket, amelyek mások számára nyilvánvalóak.

Az ADHD azonban magában foglalja az ADD tüneteit is, de további hiperaktív és impulzív tüneteket is tartalmaz, mint például a nyugtalanság, a folyamatos mozgás, a beszélgetés közbeni zavarodottság és az impulzív viselkedés. Az ADHD általában három típusra osztható:

ADHD főként hiperaktív-impulzív tünetekkel: amikor a hiperaktivitás és az impulzivitás dominál, és a figyelem zavart lehet, de nem feltétlenül kell.

ADHD főként inattentív tünetekkel: amikor a figyelemzavar inattentív tünetei dominálnak, és nincs hiperaktivitás vagy impulzivitás.

ADHD vegyes típus: amely mind a hiperaktivitás-impulzivitás, mind a figyelemzavar inattentív tüneteit tartalmazza.

Fontos megjegyezni, hogy az ADD és az ADHD tünetei és súlyossága változóak lehetnek, és minden egyes egyén esetében mások lehetnek. Ha azt gyanítja, hogy figyelemzavarban szenved, érdemes felkeresni egy szakembert, aki segíthet a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés megtalálásában. A figyelemzavar tehát lehet hiperaktív-impulzív típusú vagy kombinált típusú is. A figyelemzavar diagnózisát csak képzett szakember adhatja meg.

Éppen ezért az Agyturbó Zalában biztosított Gibson kognitív képességmérő teszt figyelemzavarról nem ad szakorvosi diagnózist. A figyelemzavar tünetei viszont enyhíthetőek ha az okokat célozva olyan agyi területeket tréningezünk amelyek felelősek lehetnek a figyelemzavar kialakulásáért. Ezen okok feltárására a Gibson-teszt egyedülálló, pontos segítséget jelent. A teszt alapján személyre szólóan kidolgozott BrainRx intenzív agytréning pedig megoldást jelenthet a problémákra. Nézze meg eredményeinket a gombra kattintva. (A kutatási eredmények angol nyelvűek, használja a Google fordítót, ha szükséges.)

 

10 tanács a legnehezebb ADHD-s viselkedésprobéma megoldására

Ebook szülőknek, akiknek a gyereke figyelmetlen, nem hallgat, hisztizik és túlreagál.