A nyári szünetben a gyerekek tanulási képességei többféleképpen romolhatnak, ha nem használják aktívan és tudatosan az agyukat. Ezt a jelenséget gyakran „nyári tanulási veszteség” vagy „nyári felejtés” néven ismerik. Mindamellett pihenésre is szükség van a hosszú iskolai tanév után.

A pihenés és a diákokat érdeklő tevékenységek fontos szerepet játszanak az agy fejlesztésében a nyári szünet alatt is. Bár a struktúrált tanulás csökkenhet, számos módon támogathatják a kognitív és érzelmi fejlődést.

Ebben a videóban dr. Bohács Krisztina, intelligenciakutató beszél a jelenségről.

Nézzük meg mi történik ha inaktívan töltik a diákok a szünidőt.

A nyári szünet nagyon hosszú ahhoz, hogy visszafejlődjenek az iskolában nehéz munkával megszerzett képességek akkor ha tudatosan nem keressük a lehetőségeket a gyakorlásra.

 1. A hosszabb szünetek alatt a gyerekek elfelejthetik azokat az ismereteket, amelyeket az előző tanévben elsajátítottak. Ez különösen igaz az alapvető készségekre, mint az olvasás, írás és matematika.
 2. Ha nem olvasnak rendszeresen a nyári szünetben, akkor az olvasási sebességük és szövegértési képességeik is romolhatnak. Az olvasási készségek fejlesztése folyamatos gyakorlást igényel.
 3. A matematikai készségeket különösen könnyű elveszíteni, mivel ezek rendszeres gyakorlást igényelnek. Ha a gyerekek nem gyakorolják a matematikai feladatokat, akkor a már megtanult elméletek és technikák feledésbe merülhetnek.
 4. A kritikai gondolkodási és problémamegoldó képességek is visszaeshetnek, ha nem vesznek részt olyan tevékenységekben, amelyek stimulálják ezeket a képességeket. Ez lehet rejtvények, stratégiai játékok vagy akár kreatív projektek formájában.
 5. Az iskolában a gyerekek rendszeresen interakcióba lépnek társaikkal, ami fejleszti a szociális készségeiket. A nyári szünetben, ha kevesebb a szociális interakció, ezek a készségek is romolhatnak.

Megelőzés és megoldások:

Ösztönözzük a gyerekeket, hogy olvassanak rendszeresen.

Ez lehet szépirodalom, ismeretterjesztő könyvek, magazinok vagy bármilyen más olvasnivaló, ami érdekli őket. Fontos, hogy ez ne legyen kötelező, mert akkor épp az ellenkezőjét érjük el. Ha a gyerekeknek megengedjük, hogy saját tempójukban és érdeklődési körük szerint olvassanak, az elősegíti a mélyebb megértést és a szeretet az olvasás iránt. Az olvasás bővíti a szókincset, fejleszti a képzelőerőt és javítja a koncentrációt.

Tippek: Észrevétlenül csempésszük a feladataikba, tevékenységeikbe. Pl. írjon bevásárló listát és ő olvassa fel a boltban. Étteremben olvassa el a menüt. Kincskereső játéknál el kell olvasni a feladványokat. Olvassa ő a receptet, ha együtt főzünk. Keressünk olyan interaktív könyvet, ahol a folytatást ő választja meg. Menjünk könyvtárba, ahol kedvére választhat.

Készítsünk tanulási projekteket

Készítsünk tanulási projekteket, amelyek kreatív módon fejlesztik a gyerekek tudását és készségeit. Ez lehet tudományos kísérlet, kézműves projekt vagy akár egy egyszerű kutatás is.

Tippek: Tematikus heteket alakíthatunk ki. Ezeken belül adhatunk sokrétű feladatot, tevékenységet, amit élvez. A diákokat érdeklő kreatív tevékenységek, mint a rajzolás, festés, zene vagy kézműveskedés, serkentik a jobb agyféltekét és elősegítik az innovatív gondolkodást. Ezek a tevékenységek nemcsak szórakoztatóak, hanem fejlesztik a problémamegoldó képességeket és a kreatív gondolkodást is.

Szociális tevékenységek

Biztosítsunk lehetőséget a gyerekek számára, hogy barátaikkal találkozhassanak és közös tevékenységekben vehessenek részt. A barátokkal töltött idő és a közös tevékenységek, mint a sport, játék vagy közös projektek, fejlesztik a szociális készségeket, az érzelmi intelligenciát és a kommunikációs képességeket. Az együttműködés és a közös élmények pozitív hatással vannak az agy fejlődésére.

Nyári táborok és workshopok

A nyári táborok és workshopok kiváló lehetőséget biztosítanak a gyerekek számára, hogy strukturált környezetben tanuljanak és fejlődjenek. Ezek a lépések segíthetnek minimalizálni a nyári szünet negatív hatásait a tanulási képességekre, és biztosíthatják, hogy a gyerekek készen álljanak a következő tanévre.

A BrainRx intenzív agytréning segít a gyenge kognitív alapképességeket megerősíteni azáltal, hogy játékos, szórakoztató de az agyra célzottan ható gyakorlatokkal új idegsejt kapcsolatokat épít. Az alapképességek nélkül a korrepetálás és a nyári tanulás értelmetlen erőfeszítés és szenvedés egy diáknak.

  Oktatási játékok és alkalmazások

  Használjunk oktatási játékokat és alkalmazásokat, amelyek szórakoztató módon fejlesztik a különböző készségeket. Vigyázzunk rá, hogy a nyári szünet alatt könnyű beleesni a képernyőidő csapdájába, de fontos tudni, hogy a túl sok idő eltöltése a képernyő előtt ártalmas lehet az agyunk számára. A hosszú ideig tartó passzív képernyőhasználat csökkenti a koncentrációs képességet és a memóriát.

  Mentális regeneráció

  A pihenés segít az agynak regenerálódni és feldolgozni az iskolai év során szerzett információkat. A megfelelő mennyiségű alvás és szabadidő lehetővé teszi az agy számára, hogy újra energetizálódjon, ami javítja a memóriát és a tanulási képességeket. A szabad játék lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy saját szabályaik szerint fedezzék fel a világot, és kreatívan használják az elméjüket. Ez fejleszti a döntéshozatali képességeket és az önállóságot.

  Nagyobbaknál a nyári szünet ideális alkalom új hobbik és készségek kipróbálására. Legyen szó főzésről, kertészkedésről, új sportokról vagy akár programozásról, ezek az új tevékenységek stimulálják az agyat és új készségeket fejlesztenek.

  Szabadtéri tevékenységek

  A természetben végzett tevékenységek, mint a kirándulás, biciklizés vagy kempingezés, nemcsak fizikai egészséget biztosítanak, hanem mentálisan is felfrissítenek. A szabadtéri játékok fejlesztik a motorikus képességeket, a térbeli tudatosságot és csökkentik a stresszt.

  A nyári szünet alatti pihenés és a diákokat érdeklő tevékenységek fontos szerepet játszanak az agy fejlesztésében. Ezek a tevékenységek nemcsak a szórakozásról szólnak, hanem hozzájárulnak a kognitív, érzelmi és szociális fejlődéshez is, ezáltal kiegyensúlyozottabb és egészségesebb tanulási élményt biztosítanak a diákok számára. Az egyensúly megtalálása itt is a legfontosabb.

  Összefoglalva, a nyári szünet alatt a tanulási képességek valóban romolhatnak, de megfelelő intézkedésekkel és tudatos tevékenységekkel ez a hatás minimalizálható. A szülők és pedagógusok szerepe kulcsfontosságú abban, hogy a gyerekek számára biztosítsák a tanulás folytatásának lehetőségét a nyári hónapokban is. A diákok az iskolai szünet alatt elveszíthetik azokat az ismereteket és készségeket, amelyeket az előző tanév során elsajátítottak. A kutatások azt mutatják, hogy a nyári szünet alatt különösen az olvasási és matematikai készségek romlanak.

  Az Agyturbó Zala Kognitív központ Zalaegerszegen nyári 5 hetes intenzív agytréning programmal segíti a kognitív képességek fejlesztését. Ettől könnyebben indul az iskolaév azoknak akiknek tanulási nehézségei vannak. Azoknak a tehetséges diákoknak pedig akik szeretnék kihozni magukból a legjobbat szintén ajánljuk.