Mit mond a tudomány?

A kutatások azt mutatják, hogy a szintetikus ételfestékek egyes gyermekeknél befolyásolják az ADHD tüneteit. A következő írásban szakértő válaszol azokra az ételekben található adalékanyagok és az ADHD összefüggéseivel kapcsolatos gyakran feltett kérdésekre, beszámol az élelmiszerfestékekkel kapcsolatos legújabb kutatásokról, és javaslatokat ad ezek eltávolításáról gyermeke étrendjéből.

Ingerlékenység. Extrém hiperaktivitás. Kirobbanó harag. Szorongás, vagy akár levertség. Ha azt tapasztalta, hogy gyermeke viselkedése és érzelmei radikálisan megváltoztak, miután megevett egy tál gumicukrot vagy egy maréknyi M&M-et – és gyanítja, hogy összefüggés van ADHD tünetei és az étrend között –, nincs egyedül.

A szülők egyre gyakrabban vesznek észre kapcsolatot gyermekeik viselkedése és a szintetikus színezéket tartalmazó élelmiszerek – nevezetesen a piros #3, a piros #40 és a sárga #5 – fogyasztása között. Az elmúlt években több mint 2000 szülő jelentette be aggodalmát a Center for Science in the Public Interest (CSPI) fogyasztóvédelmi csoportnak. „Non-profit szervezet vagyunk, és az emberek valahogy megtalálnak minket” – mondja Lisa Lefferts, az MSPH, a CSPI vezető tudósa, aki petíciót nyújtott be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához (FDA), hogy tiltsák be ezeket az élelmiszer-festékeket. – A történetek szívszorítóak.

A CSPI keresztes hadjáratához csatlakozik az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia és az ADHD-szakértők, például Joel Nigg, Ph.D., az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem ADHD-kutatási programjának igazgatója. Nigg és sok tudományos munkatársa arra szólítja fel az FDA-t, hogy vagy teljesen tiltsa be az élelmiszer-színezékeket, vagy írja elő, hogy ragasszanak figyelmeztető címkét a hiperaktivitásra gyakorolt ​​hatásukról a tudatosság növelése érdekében.

Ideje betiltani az élelmiszerfestékeket

Kutatások, köztük Nigg saját, 2012-es tudományos áttekintése alapján a szintetikus élelmiszer-festékek fokozott hiperaktivitást okoznak. Bár az összesített hatások meglehetősen csekélyek, az élelmiszer-festékek egyes gyermekekre jobban hatnak, mint másokra. Összességében úgy tűnik, hogy csak az ADHD-s gyermekek egy kisebb részét érintik, de ez még mindig több tízezer vagy még több gyermeket jelent az Egyesült Államokban.

Hasonló tanulmányok elegendőek voltak ahhoz, hogy meggyőzzék az Egyesült Királyságot és az Európai Uniót, hogy 2008-tól kezdve figyelmeztető címkéket írjon elő az élelmiszer-színezékeket tartalmazó élelmiszereken. Ma az ott gyártott élelmiszerek többsége nem tartalmaz szintetikus színezéket.

Nigg és a többiek most hasonló lépésekre ösztönzik az FDA-t, amely legutóbb 2011-ben vizsgálta felül a kutatást, és úgy döntött, hogy nem tesz semmit az élelmiszer-festékekkel kapcsolatban. 2016-ban a CSPI részletes jelentést küldött frissített kutatásokkal, egy 13 tudós által aláírt levelet, és további jogi érveket nyújtott be amellett, hogy figyelmeztető címkét helyezzenek el a színezéket tartalmazó élelmiszereken.” (Kattintson ide az angol nyelvű „Seeing Red” című jelentés elolvasásához.)

Kérdés: Az élelmiszer-festékek súlyosbítják az ADHD tüneteit?

Dr. Nigg: Elegendő bizonyíték van arra, hogy az élelmiszer-színezékek olyan mértékben befolyásolják néhány érzékeny ADHD-s (és más, nem ilyen betegségben szenvedő) gyermekek viselkedését ahhoz, hogy indokolják a szintetikus színezéket tartalmazó élelmiszereken található figyelmeztető címkéket. Az FDA 2011-ben, majd 2019-ben is röviden megvizsgálta a kérdést, de úgy döntött, hogy nem tesz lépéseket. 2011 óta számos új tudományos áttekintést összegeztek, alátámasztva azt a következtetést, hogy az élelmiszer-festékek növelik az ADHD tüneteinek kockázatát.

A döntéshozók és a szülők értékítélete a következő: Addig etetjük gyermekeinket ismeretlen összetevőjű termékekkel, amíg egyértelműen be nem bizonyosodik, hogy károsak. Vagy korlátozzuk az ismeretlen összetevőjű termékeket, amíg be nem bizonyosodik biztonságosságuk? Az élelmiszer-színezékek nem bizonyultak biztonságosnak a gyermekek számára, és fokozhatják a figyelmetlenség vagy a hiperaktivitás tüneteit . Egyes gyermekek számára ez túl sok kihívást jelenthet idegrendszerük számára.

Kérdés: Az ADHD-s gyerekek érzékenyebbek az ételfestékekre, mint a diagnózis nélküli gyermekek?

Dr. Nigg: Úgy tűnik, hogy az élelmiszer-festékek „közegészségügyi problémát jelentenek”, amely az ADHD-s és az ADHD-ban nem szenvedő gyermekeket egyaránt érinti. Ennek ellenére az ételfestékek egyes gyerekekre jobban hatnak, mint másokra. (Lásd alább a „ Gyermeke érzékeny az élelmiszer-színezékekre? ” című részt.) Az ADHD-s gyermekek nagyobb valószínűséggel érzékenyek rájuk.

Kérdés: Miért van Ön és más szakértők meggyőződve arról, hogy a szintetikus élelmiszer-festékek befolyásolják az ADHD-s gyermekek viselkedését?

Dr. Nigg: Bár az általános hatások csekélyek, egyértelmű, hogy az ételfestékek egyes gyermekeknél súlyosbítják az ADHD tüneteit . Az FDA ezt 2011-es megállapításaiban is elismerte. Ez elég ahhoz, hogy figyelmeztesse a szülőket, és ahogy mondtam, a fogyasztói csoportok és a tudósok ezt az ajánlást tették az FDA-nak. Az FDA a mai napig arra a következtetésre jutott, hogy az adatok nem elég véglegesek ahhoz, hogy cselekedjenek. „Kiemelték, hogy az egyes tanulmányok gyakran meglehetősen információ-gyengék, összességében kevesek és elavultak. Ez igaz. Hiányoznak a kortárs kutatási eredmények az Egyesült Államokban, de jobb inkább elővigyázatosnak lenni, mivel ezek az adatok állnak rendelkezésünkre, ahelyett, hogy olyan adatokra várnánk, amelyek soha nem jelennek meg.”

Az ADHD-t azonban sok apró tényező összessége okozza. Az élelmiszerfestékek ezek közé tartoznak. Bár sok ételfestékre érzékeny gyermek érzékeny az élelmiszer egyéb elemeire is, az ételfestékek egyértelmű célpontot jelentenek. A szülőknek kerülniük kell az ételfestékeket? Ha lehetséges, eltávolíthat egyet a sok lehetséges negatív tényező közül. Emiatt nem engedem meg a fiamnak, hogy szintetikus ételfestéket fogyasszon.

A szülőknek ha tehetik, távolítsák el gyermekük étrendjéből az ételfestékeket. Felkerült az egészség megőrzését célzó tennivalók listájára – olyan egyéb egészségügyi tevékenységek mellett, mint az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a stressz csökkentése. Bátorítom a szülőket, hogy tegyenek meg mindent, amit tudnak, még akkor is ha sokszor ez nehéz. Minden kis változtatás segíthet.”

2018-ban az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia Környezet-egészségügyi Tanácsa levelet küldött az FDA-nak, hivatkozva „ a jelenlegi élelmiszer-adalékanyagok szabályozási folyamatának kritikus hiányosságaira, amelyek nem tesznek eleget annak biztosítására, hogy az élelmiszerekhez hozzáadott összes vegyszer elég biztonságos legyen ahhoz, hogy a család étrendjének része lehessen. ”

Kérdés: Milyen tüneteket váltanak ki az ételfestékek ADHD-s és anélküli gyermekeknél?

Dr. Nigg: Az ADHD tünetei rosszabbodnak. A gyerekeknél nagyobb hiperaktivitást tapasztalnak, csökken a figyelem és a fókusz. Van néhány másodlagos bizonyíték az ingerlékenységre gyakorolt ​​hatásra, de a legtöbb tanulmány ezt nem vizsgálta formálisan. Az ételfestékek valószínűleg ingerlékenyebbé teszik a gyermekeket, akiknek ADHD-ja van. A legtöbb esetben azonban az ADHD több kockázati tényező felhalmozódása. Az ételfestékek hatása jelentősebb az ADHD-s gyermekeknél, akik érzékenyebbek rájuk.

Kérdés: Befolyásolják-e az élelmiszer-festékek az ADHD-gyógyszer hatékonyságát?

Dr. Nigg: Ezt jelenleg nem vizsgálták.

Kérdés: Milyen szintetikus festékeket kell keresniük a szülőknek az élelmiszerek címkéin?

Dr. Nigg: Az élelmiszer-festékek nem adnak hozzá tápértéket, és semmilyen módon nem járulnak hozzá az ételek ízéhez. Főleg gyerekeknek forgalmazott élelmiszerekben – gabonapelyhekben, joghurtban és rágcsálnivalókban – megtalálhatóak, hogy vonzóbbá tegyék őket. Jelenleg kilenc, az FDA által jóváhagyott adalékanyag létezik: Kék #1, Kék #2, Zöld #3, Narancs B, Citrom, Piros #2, piros #3, Piros #40, Sárga #5 és Sárga #6. Az Egyesült Államokban a Piros #40, a Sárga #5 és a Sárga #6 teszik ki az élelmiszerekben használt színezékek több mint 90 százalékát.

Kérdés: Melyek a legjobb stratégiák az élelmiszer-színezékek kiiktatására a családi étrendből?

Dr. Nigg: Ismerje fel, hogy az élelmiszer-színezékek elkerülése az egyik lehetséges intézkedés annak érdekében, hogy segítse ADHD-s gyermekét. Ha úgy érzi, hogy szeretné elkerülni a szintetikus élelmiszer-színezékeket, kerülje a legtöbb feldolgozott és csomagolt élelmiszert. Ez magában foglalja az olyan italokat, mint a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcslevek. Fogyasszon teljes értékű élelmiszert – tojás, tej, túró, hús, baromfi, diófélék és magvak, friss gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek.

A családoknak óvatosnak kell lenniük, amikor látszólag „egészséges” élelmiszereket vásárolnak, amelyek némelyike ​​szintetikus színezéket tartalmaz – például savanyúságot, ízesített zabpelyhet, salátaöntetet, mogyoróvajat és mikrohullámú pattogatott kukoricát. A szintetikus festékek a fogkrémekben, a gyógyszerekben és a kozmetikumokban is megtalálhatók. A szülők figyelmesen olvassák el az összes termék címkéjét.

Tanácsok az élelmiszerfestékeket kerülő családoktól

Bár Justin Smith* még csak 12 éves, már szakértője az élelmiszer címkék olvasásának. Ez azért van így, mert valahányszor olyan ételt eszik, amelyben ételfesték van – különösen a 40-es vöröset –, több napig nyűgössé, letargikussá és ingerlékennyé válik. Élelmiszerfestékek fogyasztása után annyira rosszul érzi magát, hogy nagyon figyel rá, hogy elkerülje őket. Az édességekben található ételfestékek annyira problémásak Justin számára, hogy az anyja, Hillary tavaly hivatalosan lemondta a Halloweent.

A most 14 éves Alex Bevans hét évvel ezelőtt kezdte el kerülni az ételfestékeket, miután olyan ijesztő tüneteket tapasztaltak, amelyeket egyetlen orvos sem tudott megmagyarázni. Az alábbi táblázatban Alex és Justin kedvenc ételfesték-mentes ajánlásaihoz hasonló, termékajánlás mentes verziók találhatók az AgyturbóZala ajánlásával.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy mit tapasztalt a Bevans család, nézze meg Jessica anya TEDx beszélgetését

Mit tegyen ha gyermeke érzékeny az ételfestékekre? 7 lépéses adalékanyag mentes teszt

Nigg szerint a mesterséges színezéket tartalmazó élelmiszerek elkerülése munkát és két hétig tartó családi elkötelezettséget igényel. Íme, hogyan kell csinálni:

1. lépés. Az egész családot be kell vonni. A legjobb eredmény érdekében fontos, hogy mindenki elkötelezett legyen a diéta mellett . Minden családtag aláírhat egy szerződést, amelyben vállalja, hogy két hétig kerüli a szintetikus színezéket tartalmazó élelmiszereket.

2. lépés. Annak érdekében, hogy a gyerekek hozzászokjanak kedvenc ételeik elvesztéséhez ebben az átmeneti időszakban, keressenek alternatív helyettesítő ételeket – például adalékanyagok nélküli étcsokoládét vagy sima pattogatott kukoricát.

3. lépés. Távolítson el minden színezéket tartalmazó élelmiszert a hűtőszekrényből, a kamrából és mindenhonnan, ahol élelmiszert tárol.

4. lépés.  Két hétig csak színezék nélküli ételt tálaljon. Számos cég rendelkezik színezékmentes változattal termékeiből.

5. lépés. Vezessen részletes naplót gyermeke viselkedéséről, az Önt leginkább foglalkoztató viselkedések ellenőrzőlistájával. Kezdje el megfigyeléseit két héttel az eliminációs diéta megkezdése előtt, és folytassa a kéthetes időszak végéig.

6. lépés. Hasonlítsa össze a naplójegyzeteit a 2 hetes próbát megelőző és a próbaidőszak alatti reakciókról. Ha javulást tapasztal a gyermek viselkedésében, néhány napig egyesével vezesse vissza újra az élelmiszereket, hogy letesztelje mi okozta a problémát.

7. lépés. Az eredményeknek jól láthatónak kell lenniük. Ha csak finom változást észlel, miután kiiktatták az élelmiszer-festékeket, előfordulhat, hogy más okozza a gondokat. Mindenesetre minél természetesebb forrásból származnak az elfogyasztott élelmiszerek, annál kevesebb negatív hatásuk lehet a szervezetünkre.

A fenti cikk az additudemag.com „The Truth About Food Dyes and ADHD: What Science Tell Us” írásának fordítása.

Hogyan segítheti Ön még jobban a figyelem és koncentráció fejlesztését?

A nagy élelmiszeripari üzemekben, mesterségesen, kémiai úton előállított élelmiszerekben az egészségre ható még ismeretlen következményekkel járó kémiai anyagok sora van. Természetes forrásból származó, valódi, vegyszermentes ételeket válasszunk ezért, amikor csak lehet. Tervezzünk előre, így könnyebben választjuk az egészségeset. A fenti cikk és számos írás utal a feldolgozott ételek káros hatásaira a figyelmet, koncentrációt, kognitív agyi képességet és az egészséget illetően.

Az aktív testmozgás, az egészséges ételek, a harmonikus társas kapcsolatok, a mentális kiegyensúlyozottság és az intenzív agytorna nemcsak a fiatalság titka, de a figyelmi problémákkal küzdő embereknek is javulást hoz az életébe.

A BrainRx agytréning program célzottan, intenzíven alakítja át az agyat, aminek garantált eredménye kutatásokkal alátámasztott. Figyelemzavar, memóriaproblémák, tanulási nehézségek, vagy a hatékonyabb, összeszedettebb gondolkodás, kimagaslóbb sportteljesítmény elérése esetén is alkalmazható.

Mondja el véleményét, vagy tapasztalatait a hozzászólásokban. Ossza meg cikkünket, ha hasznosnak találta. Köszönjük.