Az iskolai szorongás olyan probléma, amellyel sok diák találkozik az iskolakezdés vagy az iskolai stressz miatt. Az iskolai szorongás gyakran komoly hatással lehet a tanulmányi eredményekre és a gyermek mentális egészségére is. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, mi okozza az iskolai szorongást, és 10 tippet osztunk meg a kezelésére és megoldására.

Mi okozza az iskolai szorongást?

Az iskolai szorongás számos tényezőből eredhet. Minden érintett gyermek esetében más és más lehet. Néhány közös ok lehet:

 1. A túlzottan nagy teljesítményi elvárások és a versengési nyomás sok diákban szorongást okozhat.
 2. A társadalmi normák és az iskolai közösségbeli elvárások is okozhatnak szorongást, különösen, ha a gyermek úgy érzi, hogy nem tud beilleszkedni.
 3. Ha egy gyermek tanulási vagy magatartási nehézségekkel küzd, szorongóvá válhat, mivel számára kihívást jelent tartani a lépést az iskolai tananyaggal vagy a társakkal.
 4. Különösen az iskolakezdéskor vagy az iskolai év elején kisebb gyerekeknek nehéz lehet elválni a szülőktől vagy a gondviselőktől, ami szintén szorongást okozhat.

Hogyan kezeljük az iskolai szorongást?

 1. Fontos beszélgetni a gyermekkel az érzéseiről. Hallgassa meg, hogy mi aggasztja, és biztassa, hogy ossza meg az érzéseit. A Nyitott kommunikáció nagy segítséget jelenthet mindkettőjüknek.
 2. Látogasson el az iskolába a gyermekkel, hogy megismerjék az iskolai környezetet és találkozzanak a tanárokkal.
 3. Alakítsanak ki közösen egy rendszeres napi rutint a mindennapokra, amely biztonságot jelent a gyermeknek és segít csökkenteni az előzetes szorongást.
 4. Dicsérje meg a gyermeket amiért erőfeszítéseket tesz, hogy legyőzze a félelmeit. Támogassa őt, hogy kitartásával eléri a céljait. Legyen megértő és meséljen a saját életéből történeteket, hogy biztassa.
 5. Tanítson meg a gyermeknek olyan lazítási technikákat, mint a mély légzés vagy a meditáció, hogy ezzel könnyebben kezelje a szorongást. A hasára téve a kezét, hogy érezze ahogy emelkedik a hasa, lassan lélegezzen be mélyen, majd lassan fújja ki a levegőt. Közben, próbálja meg gondolatban is ellazítani magát. Háromszor egymás után ha elvégzik, máris nyugodtabbá válik. Könnyű és azonnal használható technika.
 6. Keressenek olyan barátokat az iskolából, akikkel könnyebben megtalálhatja a közös hangot és támogathatják egymást.
 7. Ha az iskolai szorongás súlyos vagy hosszantartó, érdemes szakember segítségét kérni, például egy pszichológust vagy terapeutát.
 8. Beszéljen az iskolával, tanáraival és érdeklődjön az iskolapszichológus vagy tanácsadó elérhetősége felől.
 9. Nyújtson érzelmi támogatást gyermekének az iskolai szorongás leküzdéséhez és fejezze ki a feltétlen szeretetét felé. Találjanak ki egy titkos jelszót, kulcsmondatot, ami útravalóként elkíséri a nap során ha nehéznek érez egy helyzetet. Tehet az uzsonnás dobozába kis cédulát, pozitív érzelmi üzenettel, megerősítéssel. Akár csak annyit, hogy „Szeretlek”.
 10. Biztassa gyermekét az önállóságra és problémamegoldó képességeinek fejlesztésére. Akár játékosan, kisebb kihívásokkal, jutalmakkal izgalmasabbá téve azt. Az önállóság és a problémamegoldás sikerei megerősítik az önmagába vetett hitében, így fokozatosan meglátja, hogy meg tud bírkózni a problémáival maga is.

Az iskolai szorongás komplex probléma lehet, de a megfelelő támogatással és kezeléssel a gyermek képes lehet megbirkózni vele. Ne feledje, hogy minden gyermek más, és szükség lehet egyéni megközelítésre és támogatásra.

Az iskolai szorongás kezelése időbe telhet, de a fent említett tippek segíthetnek a gyermeknek a stressz kezelésében és az iskolai élet élvezetessé tételében.

Hogyan segíti az iskolai szorongás leküzdését a BrainRx agytréning?

A BrainRx egy olyan agytréning program, amelyet az agy kognitív képességeinek javítására fejlesztettek ki, ide értve a memóriát, az olvasást, a koncentrációt, és az általános tanulási készségeket. A program célja, hogy segítse a diákokat a teljesítményük javításában, és ezáltal segíthet az iskolai szorongás leküzdésében is.

Az iskolai szorongás gyakran abból adódik, hogy a diákoknak nehézségeik vannak a tanulásban vagy az iskolai feladatok teljesítésében. A BrainRx által kínált agytréning lehetőséget nyújthat az alábbi területek fejlesztésére:

 1. Memória: Az agytréning segíthet javítani a munkamemóriát, ami az információk rövid távú tárolását és feldolgozását jelenti. Fejleszti a hosszú távú memóriát, ami segíthet a tanulási folyamat során, könnyebben emlékezni a már hallott, vagy megtanult iskolai anyagra.
 2. Olvasás és írás: A program segíthet az olvasási és írási készségek fejlesztésében, az ún. auditív feldolgozási képességek erősítésével. Ez a hangok dekódolása az agyban, nem maga a szervi hallási képesség. Az auditív feldolgozási képesség gyengesége miatt keverednek a hasonló hangzók a diszlexiásoknál: p, b, vagy d,t, vagy k, g, stb. Ez csak egy példa arra, hogy ennek a képességnek a fejlesztése miért fogja meg a gyökerénél a problémát. Jobb olvasási és írási képességekkel a diákok magabiztosabban érezhetik magukat az osztályban.
 3. Tanulási stratégiák: A BrainRx az agy különböző területeit célozza meg, hogy segítse a diákokat a tanulási folyamat optimalizálásában és hatékonyabb tanulási stratégiák kialakításában.
 4. Growth mindset: Pozitív mentális válaszokat tanítunk meg kialakítani diákjainknak, hogy önállóan motiválják magukat egy egy kihívás előtt és a belső erő adta lendülettel elérjék a céljaikat később is az életben.

Ezenkívül az agytréning általánosan segíthet a diákokban a koncentráció javításában és a problémamegoldó képesség fejlesztésében is, ami további eszköz lehet az iskolai szorongás leküzdéséhez. A kognitív területek edzése eredményeként, transzfer hatásként, érzelmileg is megerősödnek a diákok. Magabiztosabbak, motiváltabbak és kevésbé szorongók lesznek.

Az eredmények egyéni különbségeken alapulnak, így a BrainRx nem biztosítja az irreálisan gyors és garantált eredményeket. Minden diák eltérő. Az agytréning eredményeinek értékelésekor figyelembe kell venni az egyéni szükségleteket és célokat. Személyes trénerek egyénre szabottan dolgoznak a diákokkal a maximális eredményekért, amelyek eltérőek lehetnek.

Az iskolai szorongás kezelése összetett lehet, és számos tényezőt kell figyelembe venni, például családi, pszichológiai támogatás és az iskolai környezet javítása. Az agytréninget az iskolai szorongás egyik eszközeként lehet használni, de nem feltétlenül jelent megoldást minden diák számára.

Honnan tudhatja meg mi okozhat problémát?

Keressen minket Zala megyében. A Gibson teszt egy kognitív képességeket mérő teszt, melynek segítségével pontosan felmérjük az egyéni kognitív képességeket, amivel a tanulási nehézségek, gyenge memória, figyelemzavar, kommunikációs vagy más problémák valódi okát fedjük fel. A teszt egyben egy kiválóan működő IQ teszt is, mely gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt elvégezhető.

A kognitív képességek olyan mentális funkciók, mint

 • a memória,
 • az értelem,
 • a figyelem,
 • a kritikus gondolkodás,
 • a képesség a tanulásra,
 • a problémamegoldásra és a döntéshozatalra.

Ezek mind fontos részei a mindennapi életünknek. Nélkülük nehezen boldogulunk a tanulásban, munkában, emberi kapcsolatainkban.

Kérjen időpontot Gibson tesztre!

+36707010648

info@agyturbo.hu